Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Hizmetlerimizden en iyi onurum şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. Çerez politikamıza buradan ulaşabilirsiniz. KVKK detayları için KVKK Menümüzü ziyaret edebilirsiniz.

Hizmetlerimizden en iyi onurum şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. Çerez politikamıza buradan ulaşabilirsiniz. KVKK detayları için KVKK Menümüzü ziyaret edebilirsiniz.

Kastamonu Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli (AHBV) Üniversitesi iş birliğiyle "7. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi" başladı.

Bu yıl yedincisi düzenlenen 7. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi’nin açılış töreni, 28 Eylül 2023 tarihinde Merkez Kütüphane Cemil Meriç Salonu’nda gerçekleşti. 3 gün sürecek olan kongrenin açılış törenine, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ile AK Parti Milletvekili Serap Ekmekci, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen, AHBV Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yazıcıoğlu, Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Düriye Bozok’un yanı sıra akademisyenler, kamu ve sektör temsilcileri katıldı. Açılış töreninde Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal da bir konuşma yaptı.

“Gastronomi Turizmi yükselen değer”

Kongrenin açılış konuşmasını Kongre Başkanı ve Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Düriye Bozok yaptı. Prof. Dr. Bozok konuşmasında, gastronomi turizminin yükselen değer olduğunu söyleyerek, bu konu ile alakalı yapılacak her akademik çalışmanın değerli olduğunu vurgulayarak, kongrede sunulan çalışmaların alana büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Ayrıca Prof. Dr. Bozok, kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçen akademik idari personele kongreye katılan katılımcılara teşekkür ederek sözlerini tamamladı. 

“Gastronomi Turizmi, aynı zamanda bir toplumun yaşam biçimini, geleneklerini ve değerlerini anlama fırsatı sunar”

Kongre Başkanı Prof. Dr. Düriye Bozok’un ardından söz alan AHBV Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yazıcıoğlu, böyle bir etkinlikte yar almaktan memnun olduğunu söyleyerek, gastronomi turizminin, bir ülkenin veya bölgenin kültürel kimliğini, tarihini, doğal kaynaklarını ve insan kaynaklarını yansıtan benzersiz bir deneyim sunduğunu ifade etti. Prof. Dr. Yazıcıoğlu ayrıca konuşmasında şunlara değindi. “Sadece yemeklerin tadına varmakla kalmaz, aynı zamanda bir toplumun yaşam biçimini, geleneklerini ve değerlerini anlama fırsatı sunar. Bu nedenle, gastronomi turizmi, sadece midesiyle değil, aynı zamanda ruhuyla seyahat etmek isteyenler için bir cazibe merkezidir. Kongremiz, gastronomi turizminin kültürel çeşitlilik sürdürülebilirlik, ekonomik büyüme ve toplumsal kalkınma üzerindeki etkilerine dikkat çekmektedir “

“Kongre sonuçları başta Kastamonu olmak üzere tüm ülkeye büyük katkı sağlayacak”

Prof. Dr. Yazıcıoğlu’ndan sonra söz alan Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen ise bilimsel çalışmalardan elde edilen çıktıların pratik hayata sunacağı önemli katkılar düşünüldüğünde bu kongre neticesinde elde edilecek sonuçların başta Kastamonu olmak üzere tüm ülkeye büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Prof. Dr. Sökmen sözlerini şu şekilde tamamladı “2024 yılında Türk Turizminin en büyük organizasyonu olan "Ulusal Turizm Kongresi "ne ev sahipliği yapacağız. Hepinizi şimdiden davet etmiş olalım. Yine bekliyoruz. Umarız kıymetli katılımcılarımız başta olmak üzere herkes, kongre bitince gene Kastamonu’yu konuşacak ve tavsiye edecek.”

“Kastamonu Üniversitesi, gastronomi turizmine yönelik akademik çalışmalara ve projelere değer veriyor”

Turizm Dekanı Prof. Dr. Sökmen’den sonra söz alan Rektörümüz konuşmasında Kastamonu gastronomisi, mahalli ürünlerin ve geleneklerin benzersiz bir birleşimini sunduğunu söyleyerek Kastamonu’nun yöresel eğşisi, siyezi, pirinci ve sarımsağı ile başlıca örneklerden zengin bir mutfağa sahip olduğunu ifade etti. Rektörümüz ayrıca Kastamonu’nun böyle bir akademik etkinliğe ev sahipliği yapmasından memnun olduğunu dile getirdi. Turizmde kültürel çekiciliklerden birisi olan mahalli lezzetlerin, bir bölgenin sahip olduğu kimliğin bir ifadesi olduğunu söyleyen Rektörümüz, tarihi ve kültürel değerlerin muhafaza edilerek gelenekleri de yansıtacak şekilde turizme kazandırılması sürdürülebilirlik yönünden kıymetli olduğunun altını çizdi.

Mahalli mutfak kültürü turizmde değerlendirilmekte ve bölgesel kalkınmada kullanılan araçlardan biri haline geldiğini ifade eden Rektörümüz, Turizm Fakültesi’nin Kastamonu gastronomi turizmi potansiyelini de desteklemeyi hedefleyen çeşitli projelerin hayata geçildiğini söyledi. Gerçekleştirilen bu kongre de üniversitemizin gastronomi turizmine yönelik akademik çalışmalara ve projelere vermiş olduğu değeri gösterdiğinin altını çizdi.

Açılış töreninde son sözü alan AK Parti Milletvekili Serap Ekmekci ise siyez buğdayı, pastırma, Taşköprü sarımsağı, çekme helva, üryani eriği, ekşi, Tosya pirinci, kara çorba gibi ürünlerine coğrafi işaret tescili alan Kastamonu’nun UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanında girmek için de hazırlıklarını sürdürdüğünü ifade etti. Ayrıca Milletvekili Ekmekci “Yerel kültür ile bilim alanının birlikte yürümesi sayesinde gastronomide ve gastronomi turizminde başarı sağlayacağımızdan eminiz.” diyerek konuşmasını tamamladı. 

Konuşmaların ardından katılımcılar ile kongreye destek veren kurum ve kuruluş temsilcilerine plaket ve katılım belgesi verilmesiyle açılış töreni son buldu.

28 Eylül 2023 tarihinde başlayan ve 3 gün sürecek olan kongrede, çevrim içi ve yüz yüze gerçekleşen oturumlarda akademisyenler ve araştırmacılar, tarladan sofraya yemeğin tarihsel, kültürel, teknolojik ve teorik yolculuğunu ele alan konular üzerine sunumlarını gerçekleştirecek.

Hizmetlerimizden en iyi onurum şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. Çerez politikamıza buradan ulaşabilirsiniz. KVKK detayları için KVKK Menümüzü ziyaret edebilirsiniz.